כמו בכל בית כורדי, גם אצלנו בכל יום שישי, הקובה – חובה. פעם זה קובה אדום, פעם קובה דלעת, פעם קובה במיה, פעם קובה חמוסטה או חמוסתה (מלשון חמוץ), לפעמים אני מכינה שני סוגים. בכורדית אנחנו קוראים לקובה – כּוּתֱלֱה. זה נכון שצריך להשקיע אחרת לא מצליחים, גם המלל רב, אבל אין מה להבהל, אם מתחילים והפעם הראשונה מצליחה, בפעמים הבאות זה הופך להיות יותר קל.
לפני כן, סרטון קצר
בואו ניגש להכנה – נתחיל עם המילוי.
מצרכים למילוי:
- 1 קילו בשר טחון – לבקש מהקצב אם יש טחון עבה עדיף. אני קונה בשר מס' 2 קוצצת ומכינה לבד
- 5-6 עלי סלרי שטופים וקצוצים דק
- 2 בצלים קצוצים
- 6 שיני שום
- 1 כפית מלח, 1 כפית בהרט אני מוסיפה גם 2 כפות אבקת צ`ילי חריף
הכנת המילוי:
- לטגן בצל, להוסיף את הבשר, לפורר במזלג ולטגן, להוסיף תבלינים, להמשיך לבשל עד שהבשר יהיה מוכן לאכילה.
- לכבות את האש, להוסיף את עלי הסלרי והשום. לקרר.
- אני תמיד מכינה כמות גדולה ומקפיאה.
מצרכים למעטפת של הקובה
- 1/4 קילו ג`ריש – ג`ריש זה בורגול שטחון דק, עשוי מחיטה מלאה ומנוקה הנגרסת לאחר בישול וייבוש בתנורים מיוחדים. אפשר למצוא בכל סופר במדפים של הדגנים.
- 1/2 קילו סולת – להעביר דרך מסננת
- 1 כף מלח
- מים לפי הצורך
הכנת המעטפת:
- להכניס לקערה מתאימה את הג`ריש, להשרות בערך חצי שעה, לסנן ולהעביר לקערה
- להוסיף את הסולת והמלח ולהתחיל ללוש עד לקבלת בצק רך שיהיה נוח לעבוד אתו. הוא צריך להיות על גבול הרך/קשה.
- להקפיד כל הזמן לעבוד עם ידיים רטובות. אם הבצק יבש, להוסיף מעט מים, אבל לאט לאט תוך כדי לישה.
- לקחת מעט מהבצק, לעשות גומה, למלא ולסגור לקובה, אפשר עגולים, אפשר שטוחים
- להניח במגש שמונח עליו ניילון או נייר אפייה, לסדר אותם במרווחים, שלא יהיו דבוקים אחד לשני. בשלב הזה אני גם מקפיאה.
מצרכים למרק:
- חבילה בצל ירוק שטוף וקצוץ
- 1/2 חבילה סלרי שטוף וקצוץ
- 2 קישואים חתוכים לקוביות
- 1 חבילה עלי מנגולד שטופים היטב וקצוצים לחתיכות גסות
- 1 חציל בינוני שטוף וחתוך לקוביות – לא חובה
- אפשר להוסיף דלעת
- 2 בצלים קצוצים
- מיץ משני לימונים
- 6 שיני שום שלמים
- 1 כף שטוחה מלח, 2 כפות גדושות מרק עוף
הכנת המרק:
- לטגן בצל במעט שמן, לערבב, להוסיף סלרי, פטרוזיליה ולערבב ולהוסיף את כל הירקות, למלא מים עד 3/4 מהסיר ולהרתיח. כשרותח, להוסיף מלח מרק עוף להמשיך ולבשל עוד רבע שעה לערך.
- להוסיף את הקובה, כל פעם קצת, בין 5 ל-10 תלוי בגודל הסיר, שלא ידבקו אחד לשני, ברתיחה הבאה, להוסיף עוד קובה.
- לערבב בכף בעדינות, לבשל בערך שעה..
4 תגובות
כל הכבוד על שימור המסורת תענוג גדול
מושלם אלופה❤️❤️❤️
כותלה! אמא שלי ז״ל הילה מכינה ולא הספקתי ללמוד ממנה, אנסה את המתכון שלך ואמן ויצא לי אותו הדבר ((:
תודה על מתכונים נפלאים.
יאמיזזזזזזזזזז נראה מעולה